Oekraïners ook in Welsum welkom?

 Zijn wij, als inwoners van Welsum  bereid vluchtelingen uit de Oekraïne of statushouders te helpen en te  huisvesten in ons dorp Welsum?

Hierin wil projectorganisatie DE THUISGEVERS ons met raad en daad ondersteunen. De Thuisgevers is een initiatief van de gemeente Kampen en de Protestante Kerk in  Nederland. Door deze samenwerking tussen lokale kerken, maar ook andere maatschappelijke organisaties en de gemeentelijke overheid konden recent  in Kampen, IJsselmuiden en Zalk tientallen vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijke huisvesting geboden worden in leegstaande pastorieën, woonunits op grond rondom woningen/boerderijen e.d.  Het begon bij de kerken maar inmiddels doen veel neutrale maatschappelijke organisaties ook mee. Deze projectorganisatie en de gemeente Wijhe-Olst gaven op 15-12-2022 een voorlichtingsavond voor de kerken in de gemeente Wijhe-Olst. Burgemeester Yvonne van Mastricht en wethouder Judith Compagner waren aanwezig namens de gemeente Wijhe- Olst evenals   twee enthousiaste leden van de Thuisgevers . Ook hier benadrukten De Thuisgevers dat zij zeker ook willen samenwerken met neutrale maatschappelijke organisaties.

De boodschap was: “Wat in Zalk (600 inwoners) kan, kan in Welsum (900 inwoners) ook”. Zalk verwelkomde 3 gezinnen uit de Oekraïne (ongeveer 30 personen). De Thuisgevers steunden met raad en daad ter plaatse op elke opvangplek. Bijvoorbeeld met aanleggen van een douchecabine en/of aansluiten op gas, water en licht. Elk gezin of vluchteling kreeg een “buddy”, dit is een begeleider uit de lokale gemeenschap voor praktische vragen e.d. De gemeente Kampen steunde financieel en met allerlei procedures. De plaatselijke huisarts gaf medische zorg.   

Welsum en/of omringende gemeente kan wellicht 1 vluchteling uit De Oekraïne opvangen. Dat zou al heel mooi zijn. Meerdere personen opvangen kan misschien ook. We hoeven hier alleen maar voor bereid te zijn. Voor de verdere realisering kunnen we een beroep doen op De Thuisgevers. Op die avond van 15-12-2022 boden zij en de gemeente Wijhe-Olst dit aan. Onze  gemeente wil ook  ondersteunen in de procedures en de financiën.   De Thuisgevers kunnen ook beoordelen of een eventuele woonplek geschikt is voor opvang.

Naast vluchtelingen uit de Oekraïne komen ook zogenaamde statushouders in aanmerking voor deze opvang. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij komen uit landen waar hun levens echt gevaar liepen. Ze hebben geen criminele banden of connecties met terroristische organisaties. Als deze statushouders ook gehuisvest zouden kunnen worden door deze samenwerking van kerken, maatschappelijke organisaties  en lokale overheden, komen er meer plekken vrij in bijvoorbeeld Ter Apel. Dit bevordert de doorstroming daar.

Bent u , ben ik bereid een vluchteling te huisvesten?  Weet u waar nog een leegstaande woning staat ? Heeft u veel grond waar een tijdelijke woonunit geplaatst zou kunnen worden?

Neem contact op met De Thuisgevers via de mail, welkom@dethuisgevers.nl . Wilt u direct iemand spreken van De Thuisgevers, bel dan 0621903658. Of zie hun website https://dethuisgevers.nl.

Evert Starreveld

Inwoner Welsum

Dec 2022

Scroll naar boven